Friday, December 11, 2009

Cuti-cuti..

Dah habis exam ni, boleh masuk entry baru.. Apa nak buat, masa dulu rasa cuti sekolah hujung tahun macam ni lama rasanya, tapi sekarang rasa singkat sangat dan terlalu cepat masa berlalu. Pejam celik, pejam celik dah tinggal 21 hari lagi nak masuk Tahun 2010 dan 8 hari lagi sambutan Awal Muharram Tahun 1431H..Subhanallah, sekejap saje rasanya hidup ni..

Apa aktiviti nak buat lagi.. Minggu depan dah sibuk nak pegi sekolah nak buat persiapan untuk tahun depan.. Esok nak pergi berjalan ke KL, Mak Uda dan Pak Uda nak lapang-lapangkan mata dan pandangan, asyik Melaka, Seremban.. Kalau difikir-fikirkan, seharusnya kita bersyukur.. Mak Uda bersyukur banyak-banyak, dapat jugak jalan-jalan makan angin, tukar angin..Orang yang susah, tak ada kereta, pendapatan kecil, kerja sendiri..tak ada kerja tak ada gaji..jauh lebih baik kehidupan Mak uda daripada diorang, kan?
Busu aku
Kalau diingat masa kecil dulu, nak berjalan macam ni tak adelah..balik kampung kat Parit Amat je.., kalau tak naik bas MCW, naik keta busu Mak Udalah, itulah yang dapat naik keta dia sekali-sekala..sekarang ni naik keta hari-hari pun tak bersyukur jugak tak tahulah..
Kampung Parit Amat, Jalan Temenggung Ahmad,Muar.
Adakah kita ni orang yang bertuah? Adakah orang yang tak dapat bercuti ke mana-mana tu bukan orang yang bertuah? Bersyukurlah..Besar rahmat Allah beri kepada kita..Manusia, manalah pernah puas..bersyukur..bersyukur..dapat duduk rumah cuti ni pun tak pe, orang keje office, manalah dapat cuti macam Mak Uda ni..

2 comments:

ibuayu said...

selamat jalan-jalan...jangan bg ajit tido bawah tau

HL said...

Salam pak uda,mak uda...nie Hijau lestari di sini....terima kasih kerana sudi lawat blog saya,ok kita tukar link..sorry la lama tak jengok blog sebab bercuti panjang......

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails